mandag den 18. marts 2019

Flipped learning, et UV-forløb

Hvad er flipped learning?
Flipped Learning er en undervisningsform, der enkelt fortalt vender den traditionelle undervisning på hovedet, idet eleverne ser lærerproducerede videoer (teoretisk oplæg) forud for undervisningen, og i stedet laver deres ‘lektier’ i undervisningen, hvor der er mulighed for at samarbejde med klassekammeraterne og få hjælp af læreren. Lærerens rolle ændres fra at være "mester "til at være "vejleder".

I stedet for at læreren står i klassen og holder et oplæg om fx genren eventyr, skal eleverne se en video, hvor genren bliver vist og forklaret. På den måde møder eleverne forberedte op til timen og er klar til mere elevaktiverende arbejdsformer som fx at analysere, vurdere og producere eventyr.

Fordele, bl.a.
Flipped learning flytter UV fra klasselokalet til det individuelle læringsrum. Ved at forsyne eleverne med relevant materiale, fx videovejledninger. Eleverne har dermed mulighed for at tilrettelægge sin læring efter eget behov/evne (med tempi som passer til den enkelte) med pause, spole og måske gense videoen, hvis de har brug for det. Denne process tilgodeser elevernes individuelle forudsætninger for at lære. Læreren kan med visse fordele også supplere videoen med spørgsmål og andre aktiviteter, der kræver, at eleverne aktivt forholder sig til videoens indhold.

Klasselokalet omdannes til et fleksibelt, dynamisk og innovativt læringsrum med plads til at lære på forskellige måder. Den formative proces fremmes ved at gøre klasselokalet mere til værksted, hvor der arbejdes casebaseret og/eller problemorienteret. Læreres tid sammen med eleverne dermed har sit fokus på vejledning og hyppig feedback.

Udfordringer
Læreren skal i højere grad stilladsere elevcentreret aktiv læring gennem differentiering og hyppig feedback. Det kræver naturligvis en anden tilgang til forberedelser. Spørgsmålet er, om eleverne også er parat til at modtage den ændring i lærerens rolle. Det kræver en omskoling af både læreren og eleverne, der gennem mange år har ike trænet sig i at forberede sig"forud" for et UV-forløb.

Hvad gør man, hvis ikke eleverne er "god" til at lave lektie? Ret mange elever på alle niveauer laver ikke skolearbejde derhjemme. Det kræver alt alt lige en del selvstændighed/selvstyring for en elev at gennemføre opgaven, uanset for stort eller lille den er. Der ville altid være et antal (en eller to stor håndfulde) som ikke har forberedt sig til timerne - uanset hvordan det serveres. SKolen anses som et aktivitet, der ikke må træde ind over i det private sfære. Det gør det ret umuligt for en lære at planlægge sin UV.

Et forsøgsmulighed
ET 2 modullers UV-forløb, hvor eleverne introduceres over for MS ACCESS (relatinsdatabaser). Traditionel UV består af af lærerstyret gennemgang af fx udvikling af en kunddatabse, hvor der kontrolleres en del undervejs at eleverne følger med. 

Samme introduktion kan gennemgås ved hjælp af videoer, der også findes i forvejen. I bedste fald vil det skabe tid til elevstyrede projekter, hvor der kan arbejdes mere frit på mere avanceret databaser som leverandørdatabaser/registrer.


Spørgsmål
Skaber Flipped Learning med den mindskede UV af centrale teorier m.v. en situation, hvor læreren midste "styring" af læringsprocesserne? ER det helt så galt?
Ville læreren følger mere uforberedt til timerne med eleverne, da læreren ikke ved på forhånd, hvor eleverne er med den givne opgave? ER det helt så galt?

Ville det skabe en større "klasseforskel" mellem de flittige elever og de mindre flittige elever? ER det helt så galt?




 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar