tirsdag den 22. januar 2019

Digital dannelse

Hvad er det?
Det drejer sig om at kunne begå sig i en digital verden med formålet om at styrke sin faglige kompetencer, færdigheder og viden.
jvf. konceptet af "literacy", dvs. at kunne "læse", "skrive" og "regne".
Læring omfavner i højeste grad individets samspil med sin omverden. Dvs. gennem sine relationer/samspil med andre, bliver eleven (ud)dannet. 
jvf. konceptet af "bildung", dvs. livslangslæring.
Skoleinstitutionen skal udvikle sig i takt med den udvidet rolle af digitale værktøjer og processer i elevens hverdag.

Hvorfor? 
Digital kommunikation ændrer de måder, vi skaber og deler viden, de måde vi er sammen på - ja endda de måde, vi skaber samfund på. (Kirsten Drother: UP / nr. 2 - 2018:8)
"Det handler om... at kultivere evnen til at lære i det nye mediemiljø (Paustian & Tække: 2015:35)
Der er øget politisk fokus, der skabe nye ramme for undervisning. fx STyrelse for It og Læring (STIL).
Digitale processer kan fremme differentiering, skabe bedre sammenhæng med det praktiske & spare på visse ressourcer...

Hvordan? (til inspiration)
1. En blogfunktion via Facebook bruges for at skabe kobling mellem skolen og praktik for at skabe sammenhæng: at anvende digitale værktøjer til at understøtte kreativitetskompetencen.
2. Facebook også bruges for at samle billeder i et arkiv for at skabe ejerskab og dermed motivation: at anvende digitale værktøjer til at understøtte kollaborationskompetencen.
3. Padlet bruges som basis for en logbog for at øge vidensdeling: at anvende digitale værktøjer til at understøtte kommunikationskompetencen.
4. Videoinstruktion bruges for at mindske timerne brugt i værkstedet, øge motivation og dermed minimere uro: at anvende digitale værktøjer til at understøtte problemløsningskompetencen.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar